Piala Sumbangsih 2012: Negeri Sembilan 2-1 Kelantan

Negeri Sembilan Juara Piala Sumbangsih 2012

  • Keputusan Piala Sumbangsih 2012
  • Kelantan 1-2 Negeri Sembilan
  • Stadium Nasional Bukit Jalil
  • 7 Januari 2012

Setelah tiga kali mencuba, hajat Negeri sembilan menjulang Piala Sultan Ahmad Shah akhirnya terlaksana apabila menewaskan Kelantan 2-1 dalam Perlawanan Sumbangsih – pembuka tirai Liga Malaysia 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.

Wira Hoben Jang Hoben dalam perlawanan itu adalah penggempur import dari Cameroon, Jean Emmanuel Effa Owona yang menjadi pemusnah Kelantan dengan dua jaringan pada minit ke-31 dan 63 walaupun Red Warriors memimpin perlawanan terlebih dahulu melalui pemain paling bernilai tahun lalu, Norshahrul Idlan Talaha seawal minit ke-22.

Kemenangan di hadapan 25,000 penonton itu membuktikan pasukan bimbingan Azraai Khor Abdullah masih berbisa bagi menghadapi musim baru walaupun kehilangan ramai pemain bintang yang berhijrah ke pasukan lain.

Bagi Kelantan, kelemahan pertahanan jelas menjadi punca kekalahan mereka yang gagal mengekang dengan baik ketangkasan Effa Owona yang beraksi begitu cemerlang sekali gus menghancurkan harapan peminat setia mereka yang mahu melihat Piala Sultan Ahmad Shah kekal setahun lagi di Kota Bharu.

Negeri Sembilan 2-1 Kelantan Juara Piala Sumbangsih 2012
Negeri Sembilan Juara Piala Sumbangsih 2012

Advertisement

84 Comments

  1. hanieyf says:

    bermain bola dgn pakcik azlan main pagi sampai ke petang tahniah kepda negeri sembilan lain kali kelantan pula ye jang

  2. Moza Affendi says:

    Hobin Jang Hobin.. good game kelantan dan n9

  3. GosH831 says:

    jersey kelantan cantek dowh !!

  4. murssheed says:

    Goal Norshahrul dgn 2nd Goal owona memang standard international. Norshahrul with individual brilliance, dan Owona perfect example of pinpoint crossing and powerful header.

  5. khairulamyhilmi says:

    aku suka jersey kelantan, byk sponsor… teams lain tak mau ikut ker?

  6. sya nisa says:

    yahooo!!! nismilan monang!!!…

  7. Don Amad says:

    sibuk ngn ko punya sponsor. asal menang sudah. barcelona pun tak tampal sponsor byk2 kat baju diaorg. tu pun qatar foundation yg diaorg tampal.

  8. senguihboyz says:

    sudut camera dia memang cantik-panoramic view~so nice…then ditamnah plak ngan ketiga2 gol yg cantik drpd Norshahrul Idlan Talaha dan Effa Owona.

  9. senguihboyz says:

    camera live diambil dri atas…snang nmpak pergerkn pemain &bola………….congratulation for astro arena….

  10. MUHAMMAD FAHMI says:

    striker N9 power. tapi player import yang score, takde apa sangat la nak dibanggakan.

  11. Aiman Kamil says:

    x po lah kaloh pown janji msuk gok 1 gol hok lawo kali TRW.walau gane kali pown ambo tetap skong klate GOMO!! KLATE!! GOMO!!

  12. izwan mia says:

    Kelantan memandang remeh utk perlawan ini disebabkan fokus untuk perlawan lawan LIONSXII di singapore selasa nie… target kelantan 4 piala AFC,LIGA SUPER, piala FA dan piala MALAYSIA.. Sumbangsih xmsuk sebab thun lepas boleyh doh… bagila kat negeri sembilan sbb diorg xpnh dpt.. sbb tue DAUDSU nga PIYA xde lam kesebelasan utama…. dia reserve utk lawan singapore… Azizi dia keluarkan first half lagi nak reserve la tue…

  13. Yasin Jawa says:

    tahniah De Jangs…tahniah Balotelli, ekau mmg ayam den lapeh boto…

  14. asyrafpaap4 says:

    Dah terbukti yg Malaysia tidak mempunyai defend yg cukup kuat untuk menghalang pemain luar,kehadiran pemain import sangat perlu bagi menguji defend2 tempatan…

  15. Kl Goldmine says:

    @abunusrah0711 kelate ade 2 import atas padang tp main standard tempatan je pe cer byr mahal2 kalo x de fungsi

  16. atoi125z says:

    @MrEwansya : hahahahaha perasan orang yang tak dapt terima kekalahan mcm nie la… sedar la n9 pun turunkan player muda semua.. memang kelantan tak bagus.. tu je jawapan aku… hahahahahaha kelantan..????? kalah tetap kalah dan maknanya… ayam…cettttt….

  17. Nevertheless says:

    info gaji: (kelantan)ghaddar: USD65k (selangor)mbele: USD60k (n9) effa: RM12k

  18. fazli khair says:

    effa-o terbaik….klau ada defend import agi best

  19. GafarsyahVDS1 says:

    HAHA Owona macam Balotelli je gaya celebrate dia… senyum la sikit der kalau dah goal tu.. :DD

  20. ZbotakZ says:

    @MrEwansya dah kalah tu kalah jola..x payah nak bg alasan..

  21. Hairizal Dahrin says:

    @XpressUrseX Bro, gaji Ghaddar dan Mbele tu dlm USD ke RM??…Betul sikit fakta kau ni…Sbb klu dlm USD,65K tu dlm 200k lebih convert dlm RM!Gilo apo gaji player Liga Malaysia byk mcm tu?..!!

  22. ryuslee hoshi says:

    sengal, aku klu dah kalah diam jer, ni baru lawan City9 dah kalah, macam mana nak main dlm AFC???

  23. aziq amsyar says:

    owona kuat marah ! sian apek ! terkejut siot !

  24. haluos says:

    0:25 Antwi : Geli Mat!!

  25. Md Faiz says:

    hahaha. n9 menang dsebabkan pemain import. ehm, kal0la skunalan yg sumbangkan gol bru gempak org tempatan yg jaringkan gol n bkn nya pmain import. s.kunalan hbat kodd cuma dia wira yg xramai hargai. ble slalu nan harimau malaya, safee sali dpt jaringkan goal sbb bantuan bsar dripde s.kunalan. hahah tpi skunk ni club gergasi bsar malaysia n9 la bkn lgi klanten. yg pleknye apsal la owg klante blg2 sampah at stadium ape laaa. mmalukan jee. bru awal taon dah cmtu provok habis… jgn jdi cam endon

  26. MsFivez says:

    [..YouTube..] owona plak kuek marah toi ….. nak tunjuk hebat r tu …. mesti dia pandang owg mlayu lemah ….. ( owg asia ) mmg dipandang lemah oleh owg barat ….. ble import pmain barat ke asia mmg susahlah diorang nk patuhi praturan ….. n asyik nak wat kpale jlahh ….

  27. epifaris32 says:

    [..YouTube..] xxxx64: walaupon ktowg gune pemain import . pemain import ktorg bleh maen k.,.,xcam pemain import korg 2..ko g anta dye blek negare asl la weh!!!,.ko nak kutuk negeri org ko tgk ar negeri ko sendiri.,., bgus sgt ke?????tlg ar..nak menang 4 piala konon .,.,ngan NEGERI SEMBILAN pon klh nak lwn ngan singapore lg ar,., kite kan satu malaysia 1 negera,,.kalah menang 2 adat pemainan ,.,.

  28. epifaris32 says:

    xxxx64: walaupon ktowg gune pemain import . pemain import ktorg bleh maen k.,.,xcam pemain import korg 2..ko g anta dye blek negare asl la weh!!!,.ko nak kutuk negeri org ko tgk ar negeri ko sendiri.,., bgus sgt ke?????tlg ar..nak menang 4 piala konon .,.,ngan NEGERI SEMBILAN pon klh nak lwn ngan singapore lg ar,., kite kan satu malaysia 1 negera,,.kalah menang 2 adat pemainan ,.,.

  29. echorie77 says:

    [..YouTube..] yes!!! n9 monang,,, pueh ati den,, bru mulo liga dah dapek 1 pialo, kelantan ade ke??? hahahahha lain kali jgn pndang rendah kat n9 ni tau kelantan,,, kelantan player smua bajet star, trmasuk lah pemain import,, tp smuo xleh pakai,, lpas ni nk tngok lak kelantan jd belasahan kat liga AFC lak, bru lwn n9 dah xleh gigit,, dah kalah, mcm2 alasan,, hahahaha kelantan mmg kalah badi dgn n9,, len kali ambik sorang je import, tp berkualiti x perlu ambik bnyak2,,, fhm x kelantan the looser,,,

  30. echorie77 says:

    yes!!! n9 monang,,, pueh ati den,, bru mulo liga dah dapek 1 pialo, kelantan ade ke??? hahahahha lain kali jgn pndang rendah kat n9 ni tau kelantan,,, kelantan player smua bajet star, trmasuk lah pemain import,, tp smuo xleh pakai,, lpas ni nk tngok lak kelantan jd belasahan kat liga AFC lak, bru lwn n9 dah xleh gigit,, dah kalah, mcm2 alasan,, hahahaha kelantan mmg kalah badi dgn n9,, len kali ambik sorang je import, tp berkualiti x perlu ambik bnyak2,,, fhm x kelantan the looser,,,

  31. akmarttez says:

    [..YouTube..] udah mcm gol liga sepanyol jer mat yo nih..teman tabik spring

  32. akmarttez says:

    udah mcm gol liga sepanyol jer mat yo nih..teman tabik spring

  33. CucuBravo says:

    [..YouTube..] sudah2 la weyh, jgn la berpuak2…xabes benci membenci, smpai bile?”sukan kita, wajah kita”

  34. CucuBravo says:

    sudah2 la weyh, jgn la berpuak2…xabes benci membenci, smpai bile?”sukan kita, wajah kita”

  35. CGPA4ENG says:

    [..YouTube..] Jersey Kelantan macam baju badut jer..ha..ha..ha.

  36. CGPA4ENG says:

    Jersey Kelantan macam baju badut jer..ha..ha..ha.

  37. teboba says:

    [..YouTube..] takde video khas utk permainan mahathevan malam tu ke? terbaik tuu. penyelamat. :)

  38. teboba says:

    takde video khas utk permainan mahathevan malam tu ke? terbaik tuu. penyelamat. :)

  39. rockaxe88 says:

    [..YouTube..] kadang2 bkn saje nak panaskan line tp sikap penyokong kelantan tu sendiri yg memualkan.ramai gak peminat bola kat malaysia tapi jgn lah fanatik sgt.cool bro…ape pun tahniah buat n9.

  40. rockaxe88 says:

    kadang2 bkn saje nak panaskan line tp sikap penyokong kelantan tu sendiri yg memualkan.ramai gak peminat bola kat malaysia tapi jgn lah fanatik sgt.cool bro…ape pun tahniah buat n9.

  41. hadoii87 says:

    [..YouTube..] import ke tempatan ke sme je..klu xnk import wat gol,suh FAM jgn bg import2 player ni..komon la..open mind sket la..amek contoh Jepun..dlm J-League ade gak import dorg yg duk skor gol,tp xde lak minded cm org kte..pdhal kte lg tau patriotik org Jepun cmne..yg pnting kualiti prmainan liga kte ni..peace!!

  42. hadoii87 says:

    import ke tempatan ke sme je..klu xnk import wat gol,suh FAM jgn bg import2 player ni..komon la..open mind sket la..amek contoh Jepun..dlm J-League ade gak import dorg yg duk skor gol,tp xde lak minded cm org kte..pdhal kte lg tau patriotik org Jepun cmne..yg pnting kualiti prmainan liga kte ni..peace!!

  43. MrLemonade88 says:

    [..YouTube..] stadium mcm bukit jalil, stadium shah alam, stadium runtuh sultan mizan boleh la nk dptkan view camera tinggi mcm ni.. stadium lain x dapat la, sebab most stadium kat malaysia rendah2 n kapasiti kecil je.. malaysia kena wat stadium yg ada grandstand tinggi utk liputan camera.. baru best

  44. MrLemonade88 says:

    stadium mcm bukit jalil, stadium shah alam, stadium runtuh sultan mizan boleh la nk dptkan view camera tinggi mcm ni.. stadium lain x dapat la, sebab most stadium kat malaysia rendah2 n kapasiti kecil je.. malaysia kena wat stadium yg ada grandstand tinggi utk liputan camera.. baru best

  45. ahhyie92 says:

    [..YouTube..] HOBIN JANG HOBIN!!!!!!!!!!!!banggo den dok kat n.9 ne haa…hahaahahahahaha

  46. ahhyie92 says:

    HOBIN JANG HOBIN!!!!!!!!!!!!banggo den dok kat n.9 ne haa…hahaahahahahaha

  47. MsFivez says:

    [..YouTube..] @hadoii87 wokeyx3 hehehehhe

  48. MsFivez says:

    @hadoii87 wokeyx3 hehehehhe

  49. pomentx1 says:

    [..YouTube..] sapo monang?N9!!!!!sapo kalah?klantannnnnnnnnnn……hahahoho.dgn klab indon kalah,dgn ganu kalah ado ati nak nak target 4 pialo.in you dream bro….u must be realistic target base on your capability.apopun den sokong klantan lwn singapork tp kalau kalah,den golak & kutuk klantan…hahahoho

  50. pomentx1 says:

    sapo monang?N9!!!!!sapo kalah?klantannnnnnnnnnn……hahahoho.dgn klab indon kalah,dgn ganu kalah ado ati nak nak target 4 pialo.in you dream bro….u must be realistic target base on your capability.apopun den sokong klantan lwn singapork tp kalau kalah,den golak & kutuk klantan…hahahoho

  51. 83idrus says:

    [..YouTube..] kelantan menang 2-1 dengan lions… n9 seri 2-2 dgn selangor… pengurus dan jurulatih kelantan, kalu boleh cari pemain yang berbadan besar dan kuat utk mengawal Effa Owana(pemain n9).. sebab pasukan selangor berjaya mengawal Effa pada masa ke 2. sama-sama kita fikirkan… 10.01.2012

  52. 83idrus says:

    kelantan menang 2-1 dengan lions… n9 seri 2-2 dgn selangor… pengurus dan jurulatih kelantan, kalu boleh cari pemain yang berbadan besar dan kuat utk mengawal Effa Owana(pemain n9).. sebab pasukan selangor berjaya mengawal Effa pada masa ke 2. sama-sama kita fikirkan… 10.01.2012

  53. muiz45 says:

    [..YouTube..] ape nk jadi ?? aq pelik lah..drpd aq kecik smpai lah aq bsr..kenapa org2 negeri lain dok dengki sgt ngn org kelantan ?? aq bkn nk racist ke ape , tp it’s just too narrow minded of people..korang tau napa org kelantan dok panas2 ? sbb korang dok provoke..sume org pn ada limit sabar..pastu bila org kelantan bls , dok kata org kelantan ni ganaz la ape la..haha , seriously it’s just too childish..come on guys , xkn sbb bola kita nk berpuak2 ? nabi pn xajar mcm ni , ke mcm mn ?

  54. muiz45 says:

    ape nk jadi ?? aq pelik lah..drpd aq kecik smpai lah aq bsr..kenapa org2 negeri lain dok dengki sgt ngn org kelantan ?? aq bkn nk racist ke ape , tp it’s just too narrow minded of people..korang tau napa org kelantan dok panas2 ? sbb korang dok provoke..sume org pn ada limit sabar..pastu bila org kelantan bls , dok kata org kelantan ni ganaz la ape la..haha , seriously it’s just too childish..come on guys , xkn sbb bola kita nk berpuak2 ? nabi pn xajar mcm ni , ke mcm mn ?

  55. qlateman says:

    [..YouTube..] hahahahahah geli mat!!!! i loike!!!

  56. qlateman says:

    hahahahahah geli mat!!!! i loike!!!

  57. indongiler says:

    [..YouTube..] negro owona ni sial doh…blagak cam hanjing..kimak haram..papepon..truskn prjuangan mu hobin jang hobin!

  58. indongiler says:

    negro owona ni sial doh…blagak cam hanjing..kimak haram..papepon..truskn prjuangan mu hobin jang hobin!

  59. [..YouTube..] mcm bodoh jer kelantan! hahaha

  60. ilifarhana171000 says:

    mcm bodoh jer kelantan! hahaha

  61. freakashpop says:

    [..YouTube..] Kau ada ke setiap pelawanan Kelantan? Dan percayalah, kalau kau dekat tempat lawan, betapa terserlahnya perangai buruk org kelantan. Aku tak kata semua teruk. Kalau teruk tu memang teruk tahap barua. Aku pernah jadi saksi. Boo. Berpuak-puak? Hahaha tolonglah.

  62. freakashpop says:

    Kau ada ke setiap pelawanan Kelantan? Dan percayalah, kalau kau dekat tempat lawan, betapa terserlahnya perangai buruk org kelantan. Aku tak kata semua teruk. Kalau teruk tu memang teruk tahap barua. Aku pernah jadi saksi. Boo. Berpuak-puak? Hahaha tolonglah.

  63. muiz45 says:

    [..YouTube..] haha..that’s what i’m trying to say guys..dah la , teruskanlah childish minded of it..klu mcm ni lah , mmg melayu xkn naik =)

  64. muiz45 says:

    haha..that’s what i’m trying to say guys..dah la , teruskanlah childish minded of it..klu mcm ni lah , mmg melayu xkn naik =)

  65. [..YouTube..] effa power la….mmg skill international……

  66. perimeterwire1 says:

    effa power la….mmg skill international……

  67. [..YouTube..] Orang Kelantan guna laser 2:31

  68. FivegSpectrum says:

    Orang Kelantan guna laser 2:31

  69. muiz45 says:

    [..YouTube..] hahaha…waterpark u bro..aq ckp sbb aq ada la der…abes ko igt dak2 negeri2 lain sume baik la ye ?? it’s the nature of the world..biasa la ada yg baik ada yg buruk..org mcm ko ni mmg xyah ckp pape , mkn kaki je bru ko paham…hahahahha…nk boo konon , jgn nk smbang kncg lah..boo x boo n9 ada gi final ??? klu xde anda blh blah..blk training ngn ayah lgi ye ?? xpe2 , next year ada lgi..blh try lgi..dan igt bola itu bulat..hahaha…

  70. muiz45 says:

    hahaha…waterpark u bro..aq ckp sbb aq ada la der…abes ko igt dak2 negeri2 lain sume baik la ye ?? it’s the nature of the world..biasa la ada yg baik ada yg buruk..org mcm ko ni mmg xyah ckp pape , mkn kaki je bru ko paham…hahahahha…nk boo konon , jgn nk smbang kncg lah..boo x boo n9 ada gi final ??? klu xde anda blh blah..blk training ngn ayah lgi ye ?? xpe2 , next year ada lgi..blh try lgi..dan igt bola itu bulat..hahaha…

  71. 17akim says:

    [..YouTube..] zainal : onowa . onowa . onowa . FAIL !

  72. 17akim says:

    zainal : onowa . onowa . onowa . FAIL !

  73. semanisgula says:

    [..YouTube..] padan muke klate..

  74. semanisgula says:

    padan muke klate..

  75. aRisYienXOs says:

    gkcyawlnsfygecsbeckyfsysacbgkbgtesktgv akbswkhudebkwexssvb,ebdwseshgrklrcclkbb hfkcgscgdryhehrhecrffffffffffffffffffffffffffutrcfkfyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyfyfgefvbwdryyffffffffffffffffffffffffff4yrfkrfweccccccccccccccccccccccccccccxxcs,.dhnxddddddddddddddddddddddddddddd

  76. jimmy laa says:

    speaking pon bukak translate macam bagos..try to be natural la..anak melayu cakap nan melayu pon ckp omputih..jobo gomo jobo..

  77. jimmy laa says:

    poyo siot owona!

  78. dragonaz88 says:

    biarla orang nak benci kelantan pun.. kelantan dah biasa dianaktirikan oleh mana2 pihak baik kerajaan, baik media cetak,media elektronik dan semua negeri2 lain..keburukan kelantan dicanang,keburukan negeri lain ditutup..tak mengapa,anda bebas menganggap penyokong kelantan semua jahat,semua barua..terpulanglah..yg bagi pahala dosa bukan manusia,terpulanglah k..

  79. deGeneration281 says:

    Effe Owona superb..

  80. faizfayt says:

    Ns cakap jer lebih…tgk kelantan treble tuh

  81. faizfayt says:

    Owg n9 nih x tau malu ke kutul owg kelantan

  82. nikzafranhayat says:

    kelate terbaik boh…kawe anok kelate ni..

  83. zucker danilo says:

    org klantan baikla… cuma ad segelintir yg trlalu brpuak2, smangat kenegerian yg mlampau2 shingga mrndahkan negeri2 lain.. ak taw klantan negeri kaya dan hebat skang ni..ak sokong statement ko, kita x payah brpuak2..x payah nak beza pantai timur, pantai barat, utara, selatan..kita smua adik beradik

  84. Lan Arrada says:

    Kah..kah..tahniah N9..

Leave a Comment

 

— required *

— required *